Sms lån eller kreditkort?

Ett smslån eller mikrolån är ett mindre lån, oftast mellan 500 kronor och 30 000 kronor. Det finns olika företag som erbjuder dessa lån på marknaden och de går oftast ut på att du får lånet automatiskt om du uppfyller de olika kraven. Det beror på att räntan eller avgiften är fast. Det finns inga förhandlingar eller bedömningar inblandade i processen. Lånar du 10 000 kronor kommer du alltid att behöva betala ett visst minimibelopp. Väljer du att dela upp återbetalningen kommer lånet att kosta ännu mer.
Återbetalningstiden ligger oftast på 30 eller 60 dagar, i vissa fall ännu mindre. Att ansöka om ett mikrolån är enkelt och det går oftast snabbt att få in pengarna på kontot. Det finns dock ett alternativ som är väl värt att tänka på, nämligen kreditkort.

Sms lån eller kreditkort?

Ett kreditkort fungerar genom att du använder kortet för att köpa en vara eller tjänst. Kreditgivaren betalar för varan/tjänsten direkt och du betalar så småningom till kreditgivaren. Det innebär i princip att du tar ett lån och återbetalar lånet inom en viss tid, precis som ett mikrolån.

Flera fördelar med kreditkort jämfört med smslån

Det finns dock flera fördelar med kreditkort jämfört med smslån och mikrolån. Först och främst behöver du inte ansöka om lånet varje gång du behöver pengar. Har du väl fått ett kreditkort beviljat så har du en viss kredit, säg 30 000 kronor, som du kan använda varje månad. Du behöver inte använda hela beloppet och i slutet av månaden får du en faktura från kreditkortsföretaget. Fakturan har en viss återbetalningstid, oftast mellan 30 och 60 dagar. Även här kan du dela upp betalningen. Många kreditkortsföretag är räntefria om de betalas av inom 30 dagar men det är olika för de olika företagen. Det innebär att ett kreditkort i princip är ett räntefritt mikrolån som du kan använda dig av när du vill utan att behöva ansöka.